Medlem i : FAMNA  |  SOCIALPSYKIATRISKT FORUM

Hem Projekt

Vi har startat en ny Folkhögskola!

Tillsammans med Göteborgsfontänen har Stiftelsen Gyllenkroken startat en ny folkhögskola för vår målgrupp. Arbetarrörelsens folkhögskola (AFIG) håller i försöksverksamheten under de första tre åren.

Har du funderat på att skaffa gymnasiekompetens?
Allmän kurs ger gymnasiekompetens. De teoretiska ämnena är historia, engelska, psykologi, svenska, samhälle och matte. Dessa ämnen läser man i Afigs nya lokaler på 2a Långgatan på förmiddagarna.

Tre eftermiddagar i veckan väljer du en aktivitet på Stiftelsen Gyllenkroken eller på Göteborgsfontänen.

silver 2015 l2


På Gyllenkroken, kan du välja:

Silversmide på tisdagar kl 13 - 15.15
och Musik på onsdagar kl 13 - 15.15

 

 

 

 


Utbildningen är på 100% men bedivs i individuell takt och på ett sätt som ger alla förutsättningar att lyckas med sina studier! Varje termin är 20 eller 21 veckor, beroende på eventuella lovdagar.

Läs mer här: Gyllenhuset

För att få veta mer och anmäla dig, kontakta:
Natalia Merino-Torres på Arbetarrörelsens folkhögskola tel: 0733-643881,
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Eller fråga oss på Gyllenkroken och Göteborgsfontänen!

 

En annan tid är en utställning som skall inspirera, vidga perspektiven och förmedla kunskap inom frågor som rör psykiatrisk heldygnsvård, i går, i dag och i morgon. Inre rum på Gyllenkroken producerade utställningen under 2011 -2012 på uppdrag av SKL. Den är byggd i fyra delar som kan ses var för sig eller alla fyra tillsammans. Den 8 oktober 2012 invigdes högtidligen under SKLs Nationella Framtidskonferens på Münchebryggeriet i Stockholm.

Utställningen finns nu i Göteborg och kan ses under våren 2017 i entrén på Gamla Vasa sjukhus, Vera Sandbersg allé 8. Nu är det Chalmers och Göteborgs universitet som har sin verksamhet i husen.

Hämta utställningstexterna i pdf här!

en annan tid len annan tid2

Annica Engström berättar om arbetet med utställningen En annan tid En annan tid1en annan tid vs3 l

 

Inre rum

Inre rum på Stiftelsen Gyllenkroken var ett kunskapscenter om psykisk sjukdom, hälsa och ohälsa. Projektet är nu avslutat, men en av våra utställningar lever vidare och vandrar runt i Sverige på olika orter.

Utställningen En annan tid - om heldygnsvård i Sverige under 1900-talet, som vi producerade på Gyllenkroken under 2011 på uppdrag av SKL, kan bokas hos oss. Kontakta Annica på: annica.engstrom(a)gyllenkroken.se

Inre rum gav människor med erfarenhet av psykiska funktionshinder möjlighet till egenmakt och återhämtning genom att vidareutveckla den egna kompetensen. Vi arbetarde för att öka kunskapen och minska fördomarna om psykisk ohälsa. I projektet  Inre rum fick personer med erfarenhet av psykisk ohälsa möjlighet att belysa sin situation och sprida ökad kunskap, genom föreläsningar, pedagogisk verksamhet, utställningar, medverkan i media, aktiviteter på internet, personliga möten och på många andra sätt. Här arbetarde människor med inifrån-perspektiv som sakkunniga.

Inblick

Inre rums tidning Inblick producerades av deltagarna och tog upp aktuella frågor och fakta från psykiatrins värld och personliga erfarenhetsberättelser. För närvarande ligger Inblick i malpåse men vem vet, vi kanske startar igen... Här kan du läsa alla nummer vi producerade 2007-2011.

Läs tidningen Inblick

Läs mer...

 

Projekt Sociala Webben pågick under två år och avslutades i maj 2011. Det handlade om att fler skulle börja använda webben och sociala verktyg. Deltagarna var aktivt med och påverkade utvecklingen av projektet via webben.

Det fanns ett antal viktiga delar på projektets webbplats Gulhaken.se.

  • Ett område för medlemmarna att presentera sig själva.
  • Nyheter inom psykisk hälsa. Tips, kommentarer och diskussioner om vad som hänt.
  • Kalender. Deltagare kunde dela med sig av föreläsningar, tv-program eller evenemang.

En annan viktig aspekt var utbildning och workshoppar; deltagarna fick lära sig mer om bloggande, Facebook och andra verktyg.

 

 

Hösten 2002 började en grupp på Gyllenkroken arbeta med utsmyckningarna till nya psykiatriska kliniken vid Östra sjukhuset i Göteborg. Tanken var att kreativa människor som har erfarenhet av psykiatrisk vård själva skulle delta i utsmyckningarna. Projektet som fick namnet Form var också en utbildning, pågick i tre år och finansierades av Allmänna arvsfonden.

I april 2004 visades skisser till utsmyckningarna i utställningshallen på Stadsbiblioteket. De färdiga verken invigdes den 7 september 2005 och visades för allmänheten på Östra sjukhusets entrégård fram till den 6 oktober 2006. Då kunde de flyttas in till sina platser på de tre innergårdarna i den nya kliniken som då äntligen var klar att invigas.

Se även filmen om Projekt Form.

 
Boendet
Annons
Café Koopen
Annons
Aktivetshuset
Annons